Piškotki


Novi Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012), ZEKom-1 je v pravni red prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalnikih, tablicah ali mobilnih napravah uporabnikov.

Zasebnost uporabnikov je za nas zelo pomembna, zato si prizadevamo, da uporabnikom ponudimo vse informacije o piškotkih, ki jih uporabljamo na naših spletnih straneh z namenom omogočanja boljšega delovanja spletnih strani in prijetnejše uporabniške izkušnje.

S pomočjo piškotkov se na uporabnikovi napravi hranijo unikatni podatki o uporabniku oziroma nastavitve, ki si jih je na posameznem spletnem mestu izbral.

Pridobljene informacije in podatke bomo skrbno varovali ter jih uporabljali izključno za potrebe zagotavljanja spletne storitve, analizo uporabe ter funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.


O piškotkih

Piškotki niso novost, vsi obiskovalci spletnih strani imamo na svojih napravah (računalnik, tablica, mobilne naprave) shranjenih že veliko piškotkov za različne spletne strani.

Z novo zakonodajo (ZEKom-1) je prišlo do sprememb glede obveščanja oz. soglašanja obiskovalcev spletnih strani z njihovo uporabo.

Vaše soglasje velja za naslednje domene: www.tv-m.si


Kaj so piškotki?

Piškotek je datoteka, ki shrani nastavitve spletnih strani. Spletna mesta piškotke shranijo v naprave uporabnikov, s katerimi dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav in nastavitev, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu.

Piškotki omogočajo spletnim stranem prepoznavanje, če je uporabnik že obiskal to spletno mesto in pri naprednih aplikacijah se lahko z njihovo pomočjo ustrezno prilagodijo posamezne nastavitve. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik – ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Uporabnik pa se lahko vsaki vrne na vsebino o piškotih in se kadarkoli odloči, da ne dovoli več uporabe piškotkov.


Zakaj so piškotki potrebni?

Piškotki so temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev.

Interakcija med spletnim uporabnikom in spletno stranjo je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni posameznikove želje, zanimanja in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih straneh pa bolj učinkovito in prijetno. Razlogov za uporabo piškotkov je več.

Piškotki nam pomagajo, da spletna stran pravilno deluje, zagotavljajo boljšo uporabniško izkušnjo in omogočajo analiziranje delovanja spletnega mesta (kako deluje in kje ga je potrebno izboljšati). S pomočjo piškotkov lahko ocenimo učinkovitost zasnove našega spletnega mesta.


Primeri uporabe piškotkov:

  • Sejni piškotki: Začasni ali sejni piškotki bodo odstranjeni iz računalnika, ko zaprete vaš brskalnik (npr Chrome, Safari). Ti piškotki pomagajo izboljšati delovanje in uporabnost naše spletne strani. Na primer, omogočajo, da zaznamo, ali lahko vaš brskalnik zažene majhne spletne programe (imenovane »skripte«), ki zagotavljajo dodatne funkcionalnosti spletne strani ali omogočajo, da se spomnimo kakršnih koli preferenc, ki ste jih nastavili (kot na primer velikost črk ali nastavitev jezika).
  • Trajni piškotki: Trajni ali shranjeni piškotki ostanejo v računalniku, ko zaprete brskalnik. Spletna stran jih uporablja za shranjevanje informacij, na primer vpisno ime in geslo, tako se ni potrebno vpisati vsakič, ko obiščete spletno mesto. Trajni piškotki ostanejo v računalniku približno 6 mesecev.
  • Analitični piškotki – tehnologije Google Analytics. Ti piškotki se uporabljajo za zbiranje informacij o tem, kako obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. Te informacije uporabljamo za pripravo poročil. V pomoč so nam pri izboljšavah uporabniškega vidika spletne strain (uporabniške izkušnje). Piškotki zbirajo informacije v anonimni obliki, vključno s številom obiskovalcev spletne strani, od kje so obiskovalci prišli na to spletno stran in spletne stani, ki so jih obiskali. Nekateri piškotki, določeni za ta namen, se samodejno odstranijo iz naprave, ko zaprete svoj brskalnik. Drugi se lahko ohranijo do 24 mesecev od vašega zadnjega obiska naše spletne strani. Lahko se odpoveste sledenju Google Analytics z obiskom: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout.
  • Piškotki, ki so vezani na vtičnike youtube, (social media plug-in) družbenih omrežij in storitev: družbena omrežja omogočajo spletnim mestom, da v svojo vsebino integrirajo njihove produkte – tako lahko uporabniki delijo vsebine s svojimi prijatelji (različni gumbi, kot so všeč mi je, deli vsebino, priporoči …). Vtičniki uporabljajo piškotke, da lahko družbena omrežja identificirajo svoje člane, ko ti pridejo na spletno mesto z vtičnikom.

Spletna stran uporablja naslednje piškotke

PiškotekVrstaČas trajanjaOpis
cookielawinfo-checkbox-necessarytv-m.si – potreben365 dniPiškotek se uporablja za shranjevanje uporabnikove izbire o piškotkih.
cookielawinfo-checkbox-non-necessarytv-m.si – potreben365 dniPiškotek se uporablja za shranjevanje uporabnikove izbire o piškotkih.
GPSYouTube – sejni30minutPiškotek se uporablja za registracijo edinstvenega ID na mobilnih napravah, da omogoči sledenje na podlagi geografskega položaja GPS.
IDEGoogle DoubleClick – analitičen1 letoPiškotek se uporablja za registracijo in poročanje o dejanjih uporabnika na spletnem mestu po ogledu ali kliku enega od oglasov oglaševalca z namenom merjenja učinkovitosti oglasa in prikazovanju ciljanih oglasov uporabniku.
PH_HPXY_CHECKtv-m.si – potrebenza čas sejePiškotek uporablja varnostni sistem za preprečevanje brute foce napadov in ne omogoča identifikacije posameznega uporabnika. Vrednost: s1
pvc_visits[0]tv-m.si – analitičen1 danPiškotek se uporablja za beleženje ogledov objav.
VISITOR_INFO1_LIVEYouTube5 mesecevPiškotek hrani podatke o širokopasovni povezavi uporabnika.
YSCYouTube – sejniza čas sejePiškotek se uporablja za beleženje števila ogledov posameznega videa ter glede na preference uporabnika prikazuje najbolj relevantne vsebine in oglase znotraj videa.

Nastavitve in upravljanje piškotkov

Vsak uporabnik ima popoln nadzor nad piškotki, lahko se sam odloči, ali bo dovolil shranjevanje piškotkov na svoji napravi.

Uporabnikom ponujamo možnost, da se odločijo o sprejetju ali zavrnitvi piškotkov. Pri tem opozarjamo, da njihova izključitev ali zavrnitev lahko privede do morebitnih težav s stranjo, nekatere funkcionalnosti spletne strani so lahko celo onemogočene.

V kolikor ste soglasje za piškotke predhodno že dali, in se pozneje premislili ter izključili prejemanje piškotkov v svojem brskalniku, bo vaš obisk na spletni strani razumljen kot prvi obisk. V tem primeru boste znova dobili obvestilo o piškotkih.

Spremembo nastavitve piškotkov na spletni strani, lahko storite tako, da na zaslonu kliknete tipko “piškotki”. Znova se bo prikazalo obvestilo o soglasju, ki vam bo omogočilo, da v celoti umaknete svoje soglasje.

V kolikor želite izbrisati vse piškotke te spletne strani kliknite na tipko “Izbriši vse piškotke”. Izbriši vse piškotke


Različni spletni brskalniki ponujajo različne načine za blokiranje in brisanje piškotkov.

Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spremljate tudi v svojem spletnem brskalniku. V določenih brskalnikih lahko nastavite pravila za upravljanje piškotkov za vsako posamezno spletno mesto, tako imate bolj natančen nadzor nad svojo zasebnostjo. V brskalniku lahko spremenite nastavitve tako, da piškotke blokirate / izbrišete.

Za več informacij o nastavitvah piškotkov (upravljanju in brisanju piškotkov) izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate.


Lokalno shranjeni objekti (LSO)

Lokalno shranjeni objekti niso klasični spletni piškotki. So majhne datoteke, ki se namestijo v terminalsko opremo uporabnika. Njihov namen je, da pridobivajo določene informacije o uporabnikih. Primer je YouTube vtičnik (posnetek), ki je vsajen v vsebino spletne strani. Tako lahko predvajalnik posnetka zabelei vašo želeno nastavitev jakosti zvoka v lokalno shranjeno objektno datoteko.

Z uporabo naše spletne strani se lahko ustvarijo ali uporabljajo naslednji lokalno shranjeni objekti:


Ime Namen Ponudnik
yt-player-bandwidth Neopredeljen YouTube
yt-remote-connected-devices Neopredeljen YouTube
yt-remote-device-id Neopredeljen YouTube
yt-remote-online-screens Neopredeljen YouTube

Upravljanje lokalno shranjenih objektov

Na nalaganje lokalno shranjenih objektov ne moremo vplivati. Ne poznamo tehničnih podatkov posameznih spletnih strani, ki jih uporabljajo (YouTube).

Na povezavi, so navodila, s pomočjo katerih lahko nastavite preprečitev nalaganja lokalno shranjenih objektov.


Dodatna vprašanja

Za vsa dodatna vprašanja o piškotkih nam lahko pišete na e-poštni naslov info@tv-m.siO nas

Zavod Kabelska Televizija Medvode


info@tv-m.si

(01) 361 95 80Zadnja novica

Sekcija Bezeg KUDa Jarem uspešno nadaljuje s pogovornimi večeri, kjer predstavljajo zanimive in uspešne sogovornike. V tokratnem pogovoru se je mladima izpraševalcem Sari in Kaji Bukovšak ter Juriju Marussigu pridružil naš občan Slavko Avsenik ml., ki navdušuje s svojim ustvarjalnim opusom in življenjsko energijo. Med drugim je že, in upamo da bo še, sodeloval tudi […]