Medvoško gospodarstvo v času korone

30 marca, 20204min1111

Na večja podjetja v naši občini smo naslovili vprašanja, kako izredne razmere zaradi virusa korona vplivajo na njih in njihove zaposlene, kakšne ukrepe so sprejeli, da bi zaščitili delavce. Odzvali so se nam iz treh od petih, in sicer iz Papirnice Goričane, Heliosa in Donit tesnita.

Poslovanje družbe Goričane, ki ima 220 zaposlenih, zaenkrat poteka nemoteno. Delo poteka v vseh izmenah, odpovedali so vsa službena potovanja in ne nujne obiske poslovnih partnerjev v tovarno, je pojasnila Tea Rezelj, vodja poslovne uprave.
Zaposleni, ki jim narava dela to omogoča, lahko delajo od doma. Zaposleni na delovnem mestu pa so bili dodatno opozorjeni na higienske ukrepe in varnost na delovnem mestu. V papirnici so poskrbeli za razkužila in druga zaščitna sredstva, prevoznikom pa so omejili gibanje na tovarniškem dvorišču.

Tudi v Heliosu v obratu Preska, v katerem je 238 zaposlenih, poteka ta teden proizvodnja nemoteno. Vodja korporativnega komuniciranja Maša Banton Marot je zagotovila, da v skupini Helios vsakodnevno sledijo državnim ukrepom in priporočilom. Zaposlenim, ki jim delovni proces to dopušča, so omogočili delo na domu. Prav tako lahko doma ostanejo zaposleni z otroki, ki koristijo varovanje otrok na domu. Pripravili so več smernic in ukrepov za vzdrževanje ustreznih higienskih standardov v pisarnah, skupnih prostorih ter proizvodnih obratih. Odpovedali so vse službene poti, treninge, izobraževanja in dogodke ter druge ne nujne sestanke. Če je le mogoče, uporabljajo alternativna sredstva za komunikacijo na daljavo, kot so telekonference ali Skype klici. Pripravili pa smo tudi dodatne smernice in ukrepe za vse obiskovalce in zunanje izvajalce lokacij skupine HELIOS ter uredili namenska območja za voznike tovornjakov.
Za kontinuirano proizvodnjo si prizadevajo tudi v Donit Tesnitu, je za našo televizijo razložila direktorica Marjana Novak. To podjetje v Medvodah zaposluje 150, v Trebnjem pa 43 delavcev . Z navodili zaposlenim glede skrbi za lastno zdravje in higieno rok so pričeli že v drugi polovici februarja 2020, saj so bili preko njihovega podjetja na Kitajskem zelo podrobno in pravočasno seznanjeni glede razmer, resnosti in ukrepov ob epidemiji. Zaposlene so seznanili s priporočili Nacionalnega Inštituta za javno zdravje v takratnem obdobju in zagotovili razkužilo in razkužilna mesta. Sodelavcu, ki se je vrnil iz službene poti v Južni Koreji, pa so odredili samoizolacijo in delo na domu. V Donit Tesnitu sicer niso seznanjeni, da bi kdo od zaposlenih obolel za novim Corona Virusom 19, obseg bolniškega staleža pa je v okvirih normale. Ker po mnenju nasionalnega inštituta splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna, jih zaposlenim ne zagotavljajo. Zahtevajo pa, da so z maskami in rokavicami opremljeni prevozniki ob vstopu v tovarno. Glede na stanje naročil za marec je velika verjetnost, da bodo v Donit Tesnitu delali v proizvodnji vsaj še do 27. marca. V kolikor se bo obseg naročil za april znatno zmanjšal, bodo uvedli kolektivni dopust, nato pa še čakanje na delo, če se razmere dlje časa ne bodo uredile.

#ostanidoma #koronavirus #sogefi #medvode


O nas

Zavod Kabelska Televizija Medvode


info@tv-m.si

(01) 361 95 80Zadnja novica

Sekcija Bezeg KUDa Jarem uspešno nadaljuje s pogovornimi večeri, kjer predstavljajo zanimive in uspešne sogovornike. V tokratnem pogovoru se je mladima izpraševalcem Sari in Kaji Bukovšak ter Juriju Marussigu pridružil naš občan Slavko Avsenik ml., ki navdušuje s svojim ustvarjalnim opusom in življenjsko energijo. Med drugim je že, in upamo da bo še, sodeloval tudi […]