Brezplačno cepljenje proti sezonski gripi

8 oktobra, 20205min550

Občina Medvode bo letos financirala cepljenje proti sezonski gripi za vse občanke in občane. Ob širjenju covida-19 želijo preprečiti hkratne zaplete zaradi sezonske gripe, zaradi katere se vsako zimo v bolnišnicah zdravi veliko ljudi. S cepljenjem tudi pomagamo zdravstvenemu sistemu, ki dveh epidemij hkrati, sezonske gripe in koronavirusa, ne bi zmogel. Gripa je zelo nalezljiva bolezen, kjer se virus z lahkoto širi med prebivalci. Glede na mnenje NIJZ je cepljenje priporočljivo za vse, ki želijo sebe in svoje bližnje zaščititi pred boleznijo. Cepljenje je priporočljivo tudi za osebe, ki so pri svojem delu izpostavljene nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe.

Cepljenje se bo izvajalo v Zdravstvenem domu Medvode, takoj po dobavi cepiva, ki bo predvidoma v drugi polovici oktobra.

Zavod za zdravstveno zavarovanje iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja krije stroške cepljenja za naslednje ranljive skupine:
kronični bolniki, osebe z izrazito povečano težo, starejši od 65 let, nosečnice, otroci v starosti od 6 do 23 mesecev (novo v sezoni 2020/2021).
Našteti se lahko brezplačno cepite pri izbranem osebnem zdravniku. Vsi ostali občani pa se naročite za brezplačno cepljenje v ZD Medvode. Na posebni telefonski številki za naročanje na brezplačno cepljenje 01 361 95 15 se lahko naročite od ponedeljka do petka med 8.00 in 14.00. Naročite se lahko tudi na elektronskem naslovu gripa@medvode.si.

Z rebalansom proračuna Občine Medvode, ki ga je Občinski svet Občine Medvode sprejel na septembrski seji je bilo za projekt cepljenja zagotovljenih 50.000 EUR proračunskih sredstev, kar bo v prvi fazi zadoščalo za 3.500 odmerkov cepiva. Cena odmerka cepiva sicer znaša 14 EUR. Do brezplačnega cepljenja proti gripi v ZD Medvode bodo iz sredstev občinskega proračuna upravičeni občani občine Medvode, ne glede na to, kje imajo izbranega osebnega zdravnika.

Občine Medvode bo krila tudi strošek cepljenja za vse zaposlene v javnih zavodih katerih ustanoviteljica je (šole, vrtci, knjižnica, Občinska uprava, … ). To velja tudi za tiste zaposlene, ki niso občani naše občine, na cepljenje pa se bodo lahko naročili pri svojem delodajalcu.

Simptomi gripe in simptomi koronavirusa so si zelo podobni, zato je cepljenje letos še posebej priporočljivo. Cepivo proti gripi je inaktivirano in ne more povzročiti bolezni niti v blagi obliki. Cepljenje je prostovoljno a zelo priporočljivo za vse občane, še posebej za ranljive skupine. Ker v letošnjem letu pričakujemo veliko zanimanje, vas prosimo da se na cepljenje naročite čimprej, s čimer bo ZD Medvode lahko pravočasno naročil zaloge cepiva.

Župan Nejc Smole je ob najavi projekta povedal: »Občanke in občane pozivam, da izkoristite možnost brezplačnega cepljenja in s tem zaščitite sebe in svoje bližnje. Vesel sem, da je Občinski svet Občine Medvode prepoznal pomembnost cepljenja in podprl pobudo z zagotovitvijo potrebnih sredstev. Tako bo Občina Medvode ena prvih slovenskih občin, ki brezplačno cepljenje omogoča vsem občanom. Hvala tudi zaposlenim v javnemu zavodu Zdravstveni dom Medvode, ki so se brez pomislekov odzvali in pristopili k projektu.«

Direktorica Zdravstvenega doma Medvode, mag. Marjeta Tomšič Matić, dr. med., spec. je ob začetku akcije povedala: »Vsako leto tudi v Sloveniji oboli za gripo velik del populacije. Večkrat se gripi pridružijo komplikacije kot je pljučnica, ki je lahko za marsikoga usodna. Ker so Slovenci zelo slabo cepljeni proti gripi, je tovrstnih zapletov veliko. Zato še enkrat nagovarjamo občanke in občane Medvod, da se odločijo za cepljenje.«

 


O nas

Zavod Kabelska Televizija Medvode


info@tv-m.si

(01) 361 95 80Zadnja novica

Pred izdelavo projektne dokumentacije za izgradnjo fekalne kanalizacije in obnovo vodovodnega omrežja na območju Zgornje in Spodnje Senice ter dela Ladje je Občina Medvode na lastnike zmljišč in objektov v začetku septembra naslovila vabilo na predstavitev idejnega projekta, ki ga je pripravilo na razpisu izbrano podjetje Vodnogospodarski biro Maribor. Hkrati je bil na posamezne lastnike […]