Oglarstvo na fotografijah

26 maja, 20213min109

Od petka, 14. maja, dalje je v Galeriji pod kozolcem v Žlebeh na ogled nova serija 14 fotografij, tokrat na temo – oglarstvo, pridobivanju lesnega oglja v teh koncih. Torej gre za prikaz obrti, ki jo do obisti obvlada domačin Peter Škof, po domače Kebrov Peter. Šest dni, torej od priprave lesa za kopo, do nalaganja oglja v vreče, ga je s fotoaparatom v rokah spremljal, tako rekoč sosed, sicer pa priznani fotoreporter Tomi Lombar. Kuhanje oglja je zanj fotogenična zadeva.

14 lovskih fotografij, torej fotografij divjih živali članov foto kluba Diana, ki so Galerijo pod kozolcem v Žlebeh krasile leto dni, so že preselili v galerijo na prostem pri Medvoški knjižnici. In prav z odprtjem te razstave, ki nosi naslov Pustimo jim svobodo, se bo jutri pozno popoldne uradno začel letošnji Medvoški kulturno festival Legende med vodami. Slavnostni govornik bo Rok Černe, vodja projektov na področju prostoživečih živali na Zavodu za gozdove, ki je pred leti spremljal in štel medvede, potem volkove, sedaj pa vodi projekt naseljevanja risov. Razstava, ki je bila na ogled v Galeriji pred knjižnico pred tem, na temo 100 letnice rojstva Mevoščanke dr. Stanislave Sušnik, ki je večino svojega življenja kot kulturna antopologinja in etnologinja preživela v Paragvaju, pa se je že preselila v galerijo na prostem ob Zbiljskem jezeru.

Občina Medvode je dala v javno obravnavo tudi osnutek dokumenta Strategija razvoja kulture v občini Medvode za obdobje 2021 – 2024. Vso zainteresirano javnost je pozvala da do torka 25. maja osnutek prebere in preko elektronskega naslova posreduje pripombe, stališča in predvsem konkretne predloge za izboljšanje dokumenta. Snovalci kulturne starategije so v povabilu zapisali zakaj je vključevanje civilne družbe v pripravo takšnega dokumente še toliko pomembnejše . Zato, ker je kultura pravzaprav edino področje, s katerim tako države kot regije ohranjajo in razvijajo lastno identiteto, se predstavljajo svetu in sebi z lastno ustvarjalnostjo in prepoznavnostjo in gradijo nove elemente kulturne dediščine za prihodnje rodove.


O nas

Zavod Kabelska Televizija Medvode


info@tv-m.si

(01) 361 95 80Zadnja novica

Tedenska informativna oddaja TV Medvode, 3.6.2021: 36 fotografij za 30 let kdo upravlja naše vodovode junaki našega časa TD Pirniče z novim vodstvom po medvoškem kulturnem prazniku po sledeh kipa sv. Marjete od Prešerca do vrh Šmarne