Komemoracije

8 novembra, 20212min35

V preteklem tednu smo praznovali dva državna praznika – Dan Reformacije in Dan spomina na mrtve, sekularno različico krščanskega praznika Vsi sveti. Glede na pravilnik o protokolarnih obveznostih Občine Medvode, ki ga je občinski svet sprejel pred enajstimi leti, delegacije v spomin na mrtve polagajo vence na treh mestih – ob spomeniku talcev v gramozni jami, ob rojstni hiši komandanta staneta v spodnjih pirničah in na grobu jakoba aljaža na dovjem. Na slednjem je venec položila delegacija v sestavi župan Občine Medvode Nejc Smole, občinski svetnik in tudi poslanec v DZ Leon Merjasec in občinski svetnik Stanislav Ulanec. Mi pa smo se s kamero pridružili prvima dvema delegacijama.

Komemoracije ob spomenikih žrtvah narodnoosvobodilnega boja pod okriljem medvoške borčevske organizacije pa imajo še daljšo tradicijo. Že prejšnji petek, torej pred krompirjevimi počitnicami, je bila komemoracija na Katarini, kjer za program vedno poskrbijo učenci Podružnične šole Topol. Prav tako tradicionalno, na sam praznik, dan spomina na mrtve, pa sta bili tudi komemoraciji na pokopališču v Preski in ob spomeniku padlim na Senici.

V prihodnjih dneh se obetata še dve polaganji vencev pod okriljem medvoške borčevske organizacije – prvo ob obletnici smrti legendarnega komandanta Staneta, že to soboto pred njegovo rojstno hišo v Pirničah, drugo pa naslednjih četrtek na slovesnosti v spomin na hajko v Ločnici, prav tako leta 1944.


O nas

Zavod Kabelska Televizija Medvode


info@tv-m.si

(01) 361 95 80Zadnja novica

V nedeljo, 28. novembra, tradicionalno na prvo adventno nedeljo, bomo na naši televiziji že 30-tič pripravili oddajo Klic dobrote. Leta 1992 je Ivanka Šušteršič, sinomim za Karitas v naši občini – prvič sedela v našem studiju, sprejemala vaše klice in tudi obiske in zbirala denarna sredstva, pa tudi materialne dobrine, obleke, igrače…skratka to je bilo […]