Pomoč žrtvam vojne v Ukrajini

7 marca, 20223min96

Oči svetovne javnosti so že teden dni usmerjene proti Ukrajini in vojni, ki se odvija na evropskih tleh. Napad ruske vojske je povzročil nemir, ki ga v Evropi že dolgo ni bilo občutiti. Vojna je povzročila begunski val, ki mu ni videti konca, ljudje prihajajo tudi v Slovenijo in iščejo varno zavetje. Tudi v zbiljski Barki, so svojo pomoč ponudili trem Ukrajinkam, ki so pribežale pretekli vikend. Za našo televizijo je o razmerah v rojstni državi spregovorila Ljudmila Keršmanc, Ukrajinka ki že leto in pol dela v Barki in jo je v Slovenijo pripeljala ljubezen. Dogajanje spremlja vsak dan in je na vezi predvsem z očetom in prijatelji, ki ji sporočajo aktualno stanje. Poudarja, da so Ukrajinci pripravljeni na boj, hkrati pa se bojijo kako daleč je pripravljen iti ruski predsednik. Več pa v pogovoru, ki smo ga posneli prvi dan marca.

In še informacija za vse tiste, ki bi želeli kakorkoli pomagati žrtvam vojne v Ukrajini. Vse informacije s seznamom nujnih potrebščin, ki jih potrebujejo in tudi s seznamom zbirnih mest v naši občini, kjer lahko oddate svoj paket pomoči – lahko preverite na občinski spletni strani. Gre za usklajeno akcijo, v kateri sodelujejo Karitas Preska, Pirniče in Smlednik ter krajevni odbor Rdečega Križa – zbirna mesta bodo na sedežu teh humanitarnih ustanov. Trenutno pa se zbirajo predvsem higienske potrebščine, vse za prvo pomoč in hrana. Vse koordinira Cilvilna zaščita Medvode, ki bo prevzela logistiko, da bo vaša humanitarna pomoč dejansko prišla v prave roke.

Lokacije in termini zbiranja pomoči na območju občine Medvode:
ponedeljek, od 10. do 12. ure – Krajevna organizacija Rdečega Križa (pisarna KORK, Cesta ob Sori 3a, 1215 Medvode);
ponedeljek, od 17. do 18. ure – Župnijska Karitas Pirniče (mežnarija, Spodnje Pirniče 39, 1215 Medvode);
sreda, od 16. do 18. ure – Krajevna organizacija Rdečega Križa (pisarna KORK, Cesta ob Sori 3a, 1215 Medvode);
četrtek, od 16. do 18. ure – Župnijska Karitas Smlednik (prostori Karitas, Smlednik 41, 1216 Smlednik);
nedelja, od 8. do 11. ure – Župnijska Karitas Preska (prostori Karitas pod cerkvijo, Preška cesta, 1215 Medvode).

Iz Ukrajine in begunskih centrov redno javljajo potrebe, zato v tem trenutku zbiramo naslednje artikle (seznam bomo dopolnjevali in spreminjali glede na potrebe):
higienski pripomočki,
kompleti prve pomoči, material za prvo pomoč,
prehrana (zapakirano v originalno embalažo, najbolje z daljšim rokom uporabe),
gasilska reševalna oprema (cevi, elektro agregati, črpalke ipd),
osebna reševalna oprema (gasilske čelade, rokavice, škornji).
Oblačil, obutve, posteljnine, dek in spalnih vreč se do nadaljnjega NE zbira. Vsa darovana pomoč naj bo še uporabna in znotraj rokov uporabe.


O nas

Zavod Kabelska Televizija Medvode


info@tv-m.si

(01) 361 95 80Zadnja novica

V sklopu dneva odprtih vrat Kulturnega doma Medvode so prejšnjo sredo potekali številni dogodki. O večernih jesenskih serenadah smo že poročali, dogajanje pa je bilo pestro tudi čez dan. Preverili smo kulturni utrip, obiskali otroške delavnice in se posladkali s čokolado znanega slaščičarskega mojstra Gorazda Potočnika iz Dragočajne.