Medvoški kulturni festival

24 maja, 20224min93

V petek, 13. maja, se je v Medvodah pričel že peti medvoški kulturni festival. Otvoritvena slovesnost je pripadla Godbi Medvode, ki se je s koncertom predstavila na prireditveni ploščadi medvoške tržnice. Dogodek je sicer močno skrajšalo slabo vreme, a kljub temu je uvod v pestro 12- dnevno kulturno dogajanje med vodami uspel.

V petek zvečer se je torej odprl peti Medvoški kulturni festival, na katerem se je že, oziroma se še bo, vse do vključno 24. maja, zvrstilo skoraj dvajset dogodkov in na katerem sodeluje res lepo število domačih in tujih kulturnih ustvarjalcev in varuhov kulturne dediščine. Letos se posebej osredotočajo na vrednoto dediščine in krajevne zgodovine in njunega pomena za skupnost in za kvalitetnejše oblikovanje prostorov, v katerih živimo in delujemo, je med drugim na novinarski konferenci povedala Sabina Spanjol, koordinatorica in organizatorka kulturnega programa v Javnem zavodu Sotočje Medvode, tik pred odprtjem tematsko pomembnejšega dela festivala – Potujoče ustvarjalnice.

Prav zato so na okroglo mizo na temo Prostor med vodami, ki je potekala v ponedeljek zvečer na odprtem prireditvenem prostoru v središču mesta, povabili, poleg strokovnjakov in arhitektov tudi zainteresirano javnost, predvsem sosede tega prireditvenega prostora in tržnice, da skupaj odprejo vprašanja o življenju v mestnih jedrih, oblikovanju in preoblikovanju mestnih jeder in javnih prostorov in njihovih povezavah z ruralnim okoljem. Posebno pozornost so namenili oblikovanju javnega prostora na levem bregu reke Save, tako imenovani terasi, ki bo novo funkcijo pridobila z izgradnjo brvi in kolesarske steze, ki bo Medvode povezala z Ljubljano.

Bolj podrobno pa v prihodnji informativni oddaji. Deklarirani cilj Medvoškega kulturnega festivala je povezati lokalne ustvarjalce, ljubitelje in profesionalce, mlade, odrasle in starejše pri sestavljanju mozaika dogodkov in vsebin, ki bodo prinesli nova spoznanja in sveže programe. Pod okriljem festivala danes in jutri poteka tudi mednarodni simpozij v organizaciji Založbe Malinc. Dogodek danes poteka preko spleta z v naprej posnetimi pogovori, med drugi tudi z dvema Medvoščanoma, literatoma, Gregorjem Rozmanom in Agato Trojar.

V torek, 17. maja je bilo v kulturnem domu v Medvodah, prav tako pod okriljem festivalskega dogajanja, zanimivo predavanje, namenjeno predvsem pedagogom, učiteljem in vzgojiteljem, a po drugi strani tudi staršem. Socialna pedagoginja in pisateljica Deni Kragelj je predstavila kako pristopiti k otroku s pomočjo pravljic in mu z njimi pomagati pri premagovanju strahov in težav s katerimi se otroci srečujejo v vsakdanjem življenju.

Tudi v prihodnje se nam obetajo številni festivalski dogodki. Kaj vse se dogaja v okviru kulturnega festivala, vse do vključno torka, najlažje sledite na FB stani Kulturni dom Medvode. V sredo popoldan pa sledi še postfestivalno dogajanje s pestrim dogajanje na 11. tržnici znanj pod okriljem Tedna vseživljenskega učenja. Med drugim se obeta tudi koncert solistke Darje Novak in kitarista Marka Mozetiča Moza.


O nas

Zavod Kabelska Televizija Medvode


info@tv-m.si

(01) 361 95 80Zadnja novica

Tedenska informativna oddaja TV Medvode, 23.6.2022: Za konec šole – uradno odprtje prizidka Hura – počitnice so tu Medvoška delegacija v Crestu Poudarki s seje občinskega sveta Gasilci praznujejo visoke jubileje Skrbno ravnajmo s pitno vodooskrbe Pestro dogajanje v medvoški knjižnici Na občinskem strelskem tekmovanju