Izjemen Evropski teden mobilnosti

27 septembra, 20226min279

Občina Medvode se je prvič uradno pridružila EU pobudi Evropski teden mobilnosti leta 2016 in od takrat naprej postala ena najbolj aktivnih občin. Gre za projekt, katerega glavno vodilo je, da bi bila mobilnost prijetnejša brez izpušnih plinov, tako za naše podnebje kot tudi za naše zdravje. Na včerajšnji novinarski konferenci so nam župan Nejc Smole in sodelavci občinske uprave predstavili letošnje trajne ukrepe mobilnosti v občini. Posebni poudarek je na velikem evropskem projektu kolesarske poti med Medvodami in Ljubljano ter gradnji dveh brvi prek Save.

V okviru dejavnosti evropskega tedna mobilnosti so se v naši občini vključili tudi mentorji in varovanci varstveno delovnega centra Društva Barka, ki so na tržnici ustvarjali različna likovna dela s sloganom S trajnostjo povezavni. Nizke temperature jih niso pregnale in za našo televizijo so spregovorili nekaj besed.

Povezani v aktivni in zdravi starosti je geslo tridnevnega sodelovanja Centra za starejše Medvode DEOS in Zavoda aktivna starost na letošnjem Evropskem tednu mobilnosti. Ker so bili tekom epidemije med najbolj zapostavljenimi prav starejši in ker ima v starosti še kako pomembno vlogo druženje, prijateljstvo in aktivnosti so se v Centru za starejše Medvode odločili, da tekom tega tedna širši javnosti v središču mesta predstavijo programe Prijatelj srca, Aktivno varstvo in Aktiven dan.

Najbrž ga ni bolj aktivnega v tem tednu Evropske mobilnosti kot občani v oranžnem, no predvsem gre za občanke, članice društva Zdrava Šola, ki vsako jutro ob osmih telovadijo po programu, ki so ga poimenovali tudi 1000 gibov. V Evropskem tednu mobilnosti vadijo na večnamenskem prostoru ob medvoški tržnici, sicer pa vsaka od treh skupin na svojem terenu – v Preski med bloki, v Medvodah ob nogometnem igrišu in na Senici ob domu krajanov. Več o tem in o pohodih oziroma treh sprehodih, ki so jih pripravile v okviru Evropskega tedna mobilnosti pa v prihodnji oddaji. Danes pa o pohodu v organizaciji Planinskega društva Medvode.

Prihodnjič pa tudi o tem, zakaj je naslov fotografske razstave Križ čez Nepal, kako je Vikiju Grošlju uspelo prek 14tih fotografij opisati več kot 40 let srečevanj s to deželo in tudi komu bo namenjen dobršen del sredstev od njegovih štirih knjig, prodanih na tokratnem odprtju razstave. Včeraj se je naša ekipa pridružila izobraževalnemu sprehodu, kjer so se sprehajali pasji prijatelji, izobraževali pa so se njihovi lastniki. Tema pogovora pa seveda – kako zaposliti pasji nos in kako pomagati živalim v stiski. Sprehod je vodila Nika Bergant v sodelovanju z društvom Reks in Mila, dogodek pa je potekal v okviru Evropskega tedna mobilnosti.

V program evropskega tedna mobilnosti je vključen tudi Projekt Poletavci – poletni bralci. To je poletna bralna značka za mlade bralce, člane Knjižnice Medovde, stare od 7 do 12 let. V projektu sodelujejo tako, da v času poletnih počitnic 30 dni vsak dan pol ure berejo karkoli: knjige, stripe, revije, recepte…., jeseni pa v knjižnici oddajo zgibanko s svojimi podatki in izpolnjenim seznamom bralnih dni. Najpoletavci pa so tisti med 13. in 16. letom starosti, ki med poletnimi počitnicami preberejo vsaj tri knjige ter njihove naslove in avtorje skupaj s svojimi podatki oddajo na spletnem obrazcu. Nosilka projekta je Mestna knjižnica Ljubljana, Knjižnica Medvode pa se mu pridružuje kot soizvajalka in med letošnjimi počitnicami so k zanimivemu projektu uspeli pritegniti rekordno število otrok – imamo kar 101 poletavca in 15 najpoletavcev, torej 116 pridnih otrok, ki so brali tudi, ko to ni bilo obvezno.

Z grafitiranjem in urbanimi poslikavami smo v Medvodah začeli s skupino grafitarjev iz Šiške, ki je leta 2017 in 2018, prav tako pod okriljem tedna mobilnosti, poslikala podvoz Medvoške ceste pod Gorenjsko cesto in bližnje avtobusno postajališče. V letih 2019 in 2020 sta s projektom nadaljevala slikarja Peter Gaber in Matic Škulj, ki sta poslikala podhod pod krožiščem na Gorenjski cesti. Letos drugič pa so k poslikavi železniškega podhoda povabili priznani slikarki Renato Grmovšek in Andrejo Eržen.

Drugi del prispevkov s rdečo nitjo Evropski teden mobilnosti pa v informativni oddaji 29.9. in prihodnji teden tudi na spletu.


O nas

Zavod Kabelska Televizija Medvode


info@tv-m.si

(01) 361 95 80Zadnja novica

Vsi nagovori župana Občine Medvode Nejca Smoleta v letošnjem letu so namenjeni razmisleku o tem, kaj nas povezuje v skupnost. Tako je bilo tudi na slavnostni seji in še prej ob dnevu državnost. Na podlagi desetletja in pol vsakodnevnega spremljanja dela v skupnosti meni, da skupnosti ne dela denar in da ni rečeno, da je […]