Rotarjevo ponovno rojstvo na sotočju

8 julija, 20242min217

Na sotočje se, simbolno, 23 let po smrti, v Medvode vrača legendarni medvoščan, kipar France Rotar. 30 letnica Občine Medvode bo tako zaznamovana tudi z odkritjem njegove skulpture »Krogla z jedrom«, na lokaciji nasproti njegovega ateljeja, na sotočju Save in Sore.

Gre za upodobitev preproste, a hkrati kompleksne oblike – krogle, v katero je vgrajeno jedro, kar daje celoti izrazito simbolno vrednost. Krogla je sama po sebi popolna geometrična oblika, ki simbolizira neskončnost, celovitost in enotnost. Jedro je umeščeno v središče krogle, kar nakazuje notranjo moč in osredotočenost. Povezuje se z idejo izvora, centra, okoli katerega se vse vrti, in lahko simbolizira srce, energijo ali središče življenja in ustvarjalnosti.

Medvoščani si jo bomo lahko predstavljali kot jedro naše občine, ki ga obdajata dve polovici, reki Sava in Sora. Prav iz tega razloga je locirana ravno na sotočju, na točki mestnega jedra, ki postaja simbol naše moči in trdnega jedra skupnosti. Skulptura je tudi opomnik na katastrofalne poplave, ki so Medvode prizadele v letu 2023 in simbolizira novo, še močnejšo skupnost, ki jo vsakršne preizkušnje le še bolj povežejo in utrdijo.


O nas

Zavod Kabelska Televizija Medvode


info@tv-m.si

(01) 361 95 80Zadnja novica

Vsi nagovori župana Občine Medvode Nejca Smoleta v letošnjem letu so namenjeni razmisleku o tem, kaj nas povezuje v skupnost. Tako je bilo tudi na slavnostni seji in še prej ob dnevu državnost. Na podlagi desetletja in pol vsakodnevnega spremljanja dela v skupnosti meni, da skupnosti ne dela denar in da ni rečeno, da je […]